
Tunø Fondens Historie
Tunø-Fonden blev stiftet den 20. oktober 1990 i Ølykkecentret af Edel Kjeldsen, Mogens Dejgaard, Ivan Johansen og Karl Johansen.
1990 - 1995
I 1990 besluttede FDB at lukke brugsforeningen på Tunø og afhænde bygningerne, som bestod af butik og privatbolig. Det ville betyde, at øens eneste dagligvarebutik ville lukke, et hårdt slag for øen. Nogle tunboer gik sammen og fik stiftet Tunø-Fonden, og der blev rettet henvendelse til FDB for at undersøge, om man kunne købe bygningerne med inventar til en fornuftig pris. Prisen blev forhandlet til kr. 100.000,-, en god pris for øboerne og den nystiftede fond.
Samme dag som fonden blev stiftet, blev der også valgt en bestyrelse, som konstituerede sig således: Jørgen Hastrup som formand, Ivan Johansen næstformand, Mogens Dejgaard sekretær, Karl Johansen kasserer; derudover sad Aase Borggaard, Edel Kjeldsen, Svend Erik Agerholm og Jesper Tvermoes, som var fondens advokat, også i bestyrelsen. Som revisor blev Mortensen & Bierholm ved Jan Molin valgt.
97 personer donerede i alt kr. 122.000,-, og den 2. januar 1991 blev Tunø Købmandsgård indviet med den første forpagter Mikael Sørensen, der havde været den sidste brugsuddeler på Tunø. Odders borgmester Gerda Pedersen stod for indvielsen, og hun havde kr. 3.000,- med fra kommunen. Derudover fik fonden kr. 10.000,- af Tunø Festival ved formand Ernst Hornslet, kr. 76.448,- fra tunbo Lise Andersens legat og kr. 3.000,- fra Århus Amt. Planstyrelsen bevilligede kr. 36.000,- + kr. 40.000,- til ny flaskegård og lager, som blev opført ved frivillig hjælp. Nu var Tunø-Fonden kommet godt fra start.
Den 6. september 1992 blev Hanne og Jens Tromborg Thaysen ansat som nyt forpagterpar af Tunø Købmandsgård. I 1993 købte fonden en ny bake off ovn, og Tunø blev én af de første øer med egen bake off.
1995 - 2000
I 1995 købte fonden festivalpladsen, og det var ikke uden besvær. Det tog 2 år at få sagen endelig afgjort. Hvis det ikke var lykkedes, er det tvivlsomt, om der igennem mange år derefter havde kunnet afholdes Tunø-Festival. Efter ophør af Tunø Festival i 2021 anvendes pladsen i dag til sommeraktiviteter i Tunø Teltholderforenings Blå Telt.
I 1997 fik fonden penge til en ny køle-frysereol.
I 1997 var fonden involveret i at købe Blåkærgård. Planen var, at fonden skulle leje ud til SF (politisk parti), som havde et stort kundekartotek. Men der var nogen, der bød over, så fondens penge slog ikke til. Det samme år blev Tunø posthus knyttet til Købmandsgården. Vi fik penge til at bygge en postbutik, og det har fungeret godt lige siden.
2000 - 2005
Den 1. oktober 2001 holdt Hanne og Jens, og Lissi og Peder Møllegaard blev ansat som nyt forpagterpar. Det år blev der til manges store glæde etableret Tips og lotto i butikken.
Samme år købte vi Tunø Hovedgade nr. 8, også kendt som Postgården. Den blev renoveret og udlejet med det samme.
I 2003 arvede fonden kr. 183.000,- af Jørgen Jørgensen, i daglig tale kendt som Jørgen Post. Bestyrelsen var meget glade og taknemmelige over, at det blev anerkendt, at fonden gjorde et godt stykke arbejde på og ikke mindst for Tunø.
Desværre skulle vi igen i 2004 have nyt forpagterpar, og 1. marts 2004 blev Dorthe Degn Olesen og Mikkel Hougaard Sørensen ansat.
2005 – 2010
I 2006 - 2007 blev der etableret en tilbygning til Postgården, hvor i første omgang ambulancen skulle stå, på en 10-årig lejekontrakt med Region Midtjylland.
Fonden fik penge til nyt fryserum, kødkøler, og en hårdt tiltrængt renovering af privatboligen i Købmandsgården blev påbegyndt.
I 2009 arvede fonden, til stor glæde, Jens Meinhardts Ejsinbergs ejendom, som blev solgt i 2011.
2010 - 2015
I 2012 blev 1. sal på privatboligen i Købmandsgården ombygget.
Den 1. oktober 2013 holdt Dorthe og Mikkel, og Maiken Rosenkvist og Claus Døssing blev ansat som nyt forpagterpar.
I 2013 blev der tilbygget en café til Købmandsgården, et større projekt som nu er til stor gavn for øens beboere og turister.
Den 20. oktober 2015 har Tunø-Fonden eksisteret i 25 år. Det har været 25 gode år, der har skabt arbejdspladser, boliger mm. på Tunø.
2016
I 2016 fik fonden bevilget midler til Tunø Købmandsgård Cafe. Så kan Købmandsgården servicere turister og sejlere samt øens befolkning også uden for sommeren med små varme retter. Det er nødvendigt da de øvrige restauratører har lukket fra efterår til sommer.
2017
I 2017 fik vi ligeledes bevilget midler fra Landdistriktspuljen, så købmanden kunne indrette et bryghus i Hovedgaden 8, som også er ejet af Tunø Fonden.
2018-2019
Vi får midler fra Landistriktspuljen til nye skydedøre i købmandsgården og ligeledes midler til udskiftning af køl og frys i Tunø Købmandsgaard.
2020-21
Nyt købmandspar Jannie Pedersen og Gabriel Foulefack Nguessa. De afløser Claus og Majken, der har været forpagtere siden 2014.
Fra Landdistriktspuljen modtager Tunø Købmandsgaard midler til en ny og lidt større frysemontre til opbevaring af frostvarer samt midler til udskiftning opvarmningssystem i ejendommen fra olie til vand-til-luft varmepumpe.
2022
Jette Agerholm Olsen overtager forpagtningen af Tunø Købmandsgaard den 1.12.2021. Der foretages væsentlige forbedringer og opgradering af lageret iht Fødevarestyrelsens krav. Vi modtager midler fra Landdistriktspuljen til nyt fryserum og nyt kassesystem i Tunø Købmandsgaard samt midler til etablering af pop-up-butikker og udstillingslokale i Postgården.
2023
Efter et vanskeligt driftsår 2022 med voldsomme el-regninger, står Tunø Købmandsgaard uden forpagter og uden drift fra januar til maj 2023.
Tunø Købmandsandel stiftes med 260 andelshavere, som stiller sikkerheder overfor leverandører i forbindelse med fortsat drift af Tunø Købmandsgaard.
Anders Grønholt Møller overtager forpagtningen 1.5.2023 og står for drift sammen med sin hustru Anita.
I samarbejde med alle forpagterne er der skabt en rigtig god butik, som er én af de mest velfungerende købmandsbutikker på de 27 danske småøer. Fonden har haft et utroligt godt samarbejde med de bevilligende myndigheder, Planstyrelsen, Skov- og Naturstyrelsen, Ministeriet for By, Bolig og landdistrikter, herunder Ø-støttemidler, Småøernes Aktionsgruppe, herunder LAG-Midlerne. En meget stor tak til Sammenslutningen af Danske Småøer, som har været til stor støtte og opbakning. Uden alle de gode medspillere ville fonden ikke kunne have opnået alle de gode resultater.
Tunø-Fonden har igennem årene arvet 2 gange fra lokale tunboer, modtaget ca. kr. 4,3 mio i støtte fra diverse bevilligende myndigheder og selv investeret ca. kr. 3,0 mio I løbet af 34 år har Tunø-Fonden tilført Tunø ca. kr. 7,3 mio, og det kan Fonden kun være særdeles taknemmelig og tilfreds med. Også en tak til de fondsbestyrelsesmedlemmer, der gennem årene har bidraget til fondens virke.
Tunø-Fonden har gennem årene haft mange udfordringer, men fonden har bestræbt sig på, ved 2 årlige møder samt gennem Tunø Avis at orientere tunboerne om, hvad der sker. Regnskaberne tilgængelige hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen på web-adressen: datacvr.virk.dk/enhed/virksomhed/16214205.
Det er dog i højere grad de opnåede resultater i forhold til Tunø-Fondens formål, som tæller. Tunø-Fonden er vores alles og til for Tunøs bedste.
Tak til alle, der støtter Tunø-Fonden og dermed Tunø, ved at købe ind i Tunø Købmandsgård.
I bestyrelse sammenhæng var 2023 et skelsættende år. Aase Borggaard og Svend Erik Agerholm valgte at træde ud af bestyrelsen efter at have været med siden starten i 1990, og Jørgen Hastrup valgte at træde tilbage som formand, en post han har bestridt siden starten i 1990, men fortsætte i bestyrelsen.
Bestyrelsens aktuelle sammensætning fremgår andet sted på hjemmesiden.